Fuerteventura – wyspa archipelagu słońca, plaż i wulkanów

Fuerteventura wyspa Kanaryjska – kusi ciepłą i słoneczną zimą!

 

fuerteventura-kanary
Fuerteventura

Gdy niebo nad Europą zasnuwają grube chmury z których siąpi albo pada biały puch na lotniskach rozpoczyna się ruch – grupy spragnionych słońca Europejczyków ruszają do ciepłych krajów. Wulkaniczne wysepki zwane Wyspami Kanaryjskimi leżące u brzegów Afryki kuszą obietnicą ciepłej i słonecznej zimy!

Hiszpańska wyspa Fuerteventura znakomicie nadaje się do ładowania akumulatorów słońcem gorącego południa. Wprawdzie ostatnie zimy na wyspie postrzegane są przez miejscowych jako chłodne i spotkałem się nawet z opinią, że szkoda że domy tu nie są ogrzewane, to i tak spędzając urlop na wyspie Fuerteventura można liczyć na piękną wakacyjną, słoneczną pogodę, śliczne skąpane w słońcu plaże, delikatną bryzę, zielone flagi na kąpieliskach no i może trochę zimniejszy niż zwykle ocean. W sumie jednak jest to jedyna niedogodność, która może nas spotkać w lutym. No może poza chwilowymi zachmurzeniami, czy poza krótkim, przelotnym deszczem który pozwala nam zażyć relaksu z książką w dłoni w hotelu, o tej porze roku raczej pustym i spokojnym.

Polecamy skorzystać z rezerwacji w co najmniej 2 hotelach, jednym na północy, drugim na południu wyspy. Mamy wówczas możliwość zwiedzenia różnych plaż, próbowania potraw w kilku kurortach. Polecamy np. Caleta del Fuste, dość spokojne miejsce, z którego można udać się na południe na cudowne, znakomicie utrzymane plaże pomiędzy Costa Calma i Morro Jable.

Plaże na wyspie Fuerteventura

Przy jednej z plaż południowej części wyspy Fuerteventura warto zatrzymać się na obiad w znakomicie położonej restauracji La Laja. Usytuowana jest ona przy samej plaży w okolicy kamienistego zbocza, stąd możecie obserwować plażę, bezkres Atlantyku i rozkoszować się miejscową paelą, próbować jednego z wielu miejscowych tapas (drobne przekąski pełne owoców morza, warzyw, serów), czy popijać przygotowywaną przez Fuerteventurańczyków słodką i pełną owoców sangrię. Koniecznie warto odwiedzić cudowne plaże Jandia: Playa de Sotavento de Jandia, zgodnie z opiniami, należy zachować tu ostrożność, gdyż ocean w trakcie przypływu może zamknąć nam drogę do lądu, jest to zatem ciekawe miejsce dla osób spędzających czas aktywnie.

Jedzenie na wyspie Fuerteventura – owoce morza i tapas.

Zimą nie uda wam się próbować tak wielu ciekawych sezonowych owoców, jak to bywa w trakcie zbiorów, jednak w prawie każdej tawernie otrzymacie owoce morza, rybę, czy miejscowe przysmaki, jak np. gulasz wieprzowy z miejscowej odmiany czarnej świni, czy gotowaną jagnięcinę w warzywach, którą możecie zjeść nawet w przydrożnych restauracjach , przy drogach szybkiego ruchu– o dziwo jedzenie tam jest dobre, przygotowywane bardzo szybko, a obsługa wyjątkowo miła.

Raczej należy unikać knajpek z anglojęzycznymi nazwami (chociaż to nie reguła) jak np. Steak House itp. Można tam zamówić przeważnie jedzenie kontynentalne przygotowywane typowo dla Brytyjczyków lub Niemców, czyli to co dostaniecie w zasadzie wszędzie w Europie, a przecież podróżuje się po to, by smakować potraw typowo miejscowych.

Warto zamówić paelę, czyli mix owoców morza, ryżu i warzyw podanych niekiedy w sosie warzywnym, oraz naturalnie półmisków ryb z owocami morza: ośmiornicami: „octopus”, krewetkami, czy smakowitymi muszlami.

 

Warto zatrzymać się w kultowej już restauracji: „Casa pon” położonej w zjawiskowym miejscu, przy kamienistej plaży oblewanej wzburzonymi wodami oceanu i skalnym urwisku, na które można się wspiąć i podziwiać niezwykła panoramę. jest to cudowne miejsce. W restauracji wprawdzie dość długo się czeka, z uwagi na duży ruch, oraz trzeba pogodzić się ze spacerującymi kaczkami, ale jedzenie jest tu bardzo dobre i przygotowywane w tradycyjny sposób, a widoki rewelacyjne.

W okolicy Caleta del Fuste jest też znakomita restauracja: „los Caracolitos”- w to miejsce dowożą turystów nawet specjalne miejscowe busiki, jedzenie jest tu rewelacyjne a zaraz obok znajduje się muzeum soli, które też warto odwiedzić.

Dodaj komentarz